16
di, juli
0 Nieuwe art.
Ook adverteren op de kabelkrant, deze website of op de radio? Klik hier voor meer info.

Overige sporten
BURGUM - Heel veel kinderen uit Burgum waren woensdag tussen 8.45 en 14 uur in sporthal De Wettersins in Burgum aan het sporten. Ze deden dit ‘extra gym uur’ samen met één van hun ouders. Wethouder Gelbrig Hoekstra opende deze dag in de sporthal. De afdeling sportstimulering van de gemeente T-diel en 8K organiseren deze dag in het kader van ‘De week van de opvoeding’ Er waren ruim 20 sporten en spellen te spelen die allemaal druk bezocht werden. Ook voor een gezonde leefstijl was veel aandacht.


Een sportieve dag in sporthal De Wetterstins in Burgum, High Five, de afdeling sportstimulering van de gemeentes Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel organiseerde deze dag (dagen, omdat dit eerder ook in Surhuisterveen was) om kinderen meer aan het bewegen te krijgen.High Five doet dit veel vaker maar nu dus de ‘variant’ om ook de ouders er bij te betrekken.Een aantal kinderen was alleen gekomen maar veel hadden vader of moeder en zelfs opa’s of oma’s mee genomen om te sporten.

Zo rond 8.30 uur stroomde de sporthal mooi vol, veel kinderen, ouders en wethouder Gelbrig Hoekstra waren er klaar voor. Meneer Jan verwelkomde iedereen namen High Five en gaf snel het woord aan de wethouder.De wethouder was erg blij met dit initiatief en wenste iedereen veel succes. Natuurlijk hoopte ik dat de wethouder ook iets spectaculairs ging doen. Het liep even anders, de openingsact  was een 2 meter lange schildpadden race door ….. een vader met zijn zoon. De wethouder moedigde dit vader zoon duo wel zeer sportief aan.Overigens later liet de wethouder wel haar sportieve kwaliteiten zien, bij een aantal onderdelen probeerde ze het ook. Als eerste bij het korfballen, ik weet nu waarom ze wethouder is geworden, de bal in de korf gooien bleek veel lastiger te zijn dan het lijkt.

Woensdag kwamen er dus veel kinderen en ouders tussen 8.30 en 14 uur in sporthal De Wetterstins om zo in een extra sport moment meer te bewegen. ‘De week van de opvoeding’ is de achterliggende gedachte maar die is normaal gesproken in oktober. De 2 uitvoeringen, die van vorige week in Surhuisterveen en nu in Burgum zijn nu omdat in oktober al een aantal andere sporthallen worden bezocht.

Niet alleen de verschillende sporten waren er, is er ook aandacht vanuit de GGD en de jeugdteams om elkaars kwaliteiten te ontdekken. Vanuit JOGG en de preventiecoaches van de gemeente was er aandacht voor een gezonde leefstijl. Na afloop kreeg elke deelnemer een boekje mee naar huis met informatie, leuke puzzelopdrachten en smoothie recepten.

Een van de aanwezige kinderen ken ik en ‘spontaan’ vroeg hij mij ‘Jan zullen wij samen ?’ ik had 2 goede redenen om dit mooie aanbod af te slaan. Ik was al op dit vroege tijdstip op de fiets van Hurdegaryp naar Burgum gekomen én moest natuurlijk ook weer terug fietsen. De eerste ‘bewegingen’ had ik dus al gehad. Reden 2 werd mij prachtig mooi door collega fotograaf Binne-Lauw Katsma aangeboden’ ik ging met hem naar de uitgestelde boomplantdag in het geboorte bos nabij Noardburgum waar wethouder Willemsma haar eerste ‘buiten klus’ had. Meer hierover in een ander verslag op deze site.

Jan Kamminga