12
do, dec
3 Nieuwe art.
Ook adverteren op de kabelkrant, deze website of op de radio? Klik hier voor meer info.

Overige sporten
BUITENPOST - Bijna was ik op de verkeerde dag naar zwembad De Kûpe in Buitenpost gereden. Ik ben gewend aan waterpolowedstrijden op zaterdag, maar gelukkig kwam ik er net op tijd achter dat de uitnodiging om het jeugdteam van PW te zien spelen, voor de zondag bestemd was. "Suver sûnde fan dit moaie waar", vond mijn echtgenote en misschien had ze wel gelijk. Maar beloofd is beloofd en bovendien was ik nieuwsgierig naar het peil van deze waterpolojeugd. Maar het was wárm in de Kûpe!


PC preludeert op nieuw zwembad
Als in de niet al te verre toekomst er een nieuw zwembad verrijst in Buitenpost, is in ieder geval één ding zeker: dan hebben ze alvast een behoorlijk ingespeeld team van enthousiaste jeugd-waterpoloërs. Die zullen nog even geduld moeten hebben vooraleer ze terecht kunnen in dat nieuwe bad, maar dan kunnen ze ook los! Hun eerste meters op de lange weg naar waterpolo-volwassenheid hebben ze dan alvast afgelegd, die groep van omstreeks tien-jarigen. Ik zag ze op deze onverwacht warme zondagmiddag aan het werk tegen het gerenommeerde Orca uit Leeuwarden. De gasten bleken een maatje te groot voor de Buitenposter jeugd, maar de nederlaag was niet meer dan 'collateral damage', die deed eigenlijk niet zo terzake.

warm
De wedstrijd die ik wil zien en waarvoor ik ben uitgenodigd, begint om half drie in zwembad De Kûpe in Buitenpost. De rit ernaar toe neemt niet meer dan een dik kwartier in beslag en hij is prachtig. De natuur is volop bezig zich in lentetooi te hullen en dat levert schitterende gezichten op, zeker op de route die ik neem. Die gaat vanaf Kootstertille bijvoorbeeld langs de Alde Dyk naar Buitenpost. Het is weer voor een onvervalste voorjaarsklassieker, maar ik moet in een overdekt zwembad zijn en daar is het, weet ik uit ervaring, altijd zeg maar bloedheet. In De Kûpe valt het nóg mee, tenminste aan de ene kant van het bad. Maar daar staat de zon door de ramen te schijnen en heb ik dus én spiegelend water én tegenlicht, bepaald geen ideale omstandigheden. En dus ga ik in de rust aan de overkant zitten. Maar dat is ook geen lolletje, mensenlief wat is het hier warm met de zon in de rug. Maar je kunt niet alles hebben natuurlijk en de foto's zijn hier een stuk beter.

eerste helft
Het zijn de gasten uit Leeuwarden die de wedstrijd cijfermatig openen: 0-1. Maar lang kunnen ze niet van die voorsprong genieten, want nog voor de eerste periode van vier minuten zuivere speeltijd voorbij is, slaagt PWC erin op gelijke hoogte te komen: 1-1. Dat is een opsteker, zeker omdat de insiders vooraf hebben voorspeld dat dit Orca een moeilijke tegenstander zou blijken. In de tweede periode slaagt PWC erin op voorsprong te komen middels een fraai schot hoog in de hoek, waar de Orca-doelman geen weerwoord op heeft: 2-1. Maar de gasten hebben nog voor het einde van deze tweede periode het antwoord in petto. Het wordt 2-2 middels een subtiele doortikbal en als een van de Orca-spelers al zijn tegenstanders 'eruit' zwemt wordt het 2-3. Als Orca vlak voor tijd nog de 2-4 maakt, is duidelijk dat de thuisclub alle zeilen zal moeten bijzetten om dit duel nog in een andere plooi te leggen. In de pauze roepen de beide coaches hun ploeg bij elkaar om door te nemen wat er goed ging en ook wat er anders moet. Dat laatste is overigens niet zo gek veel, beide ploegen spelen naar vermogen. En dan blijkt dat de Leeuwarders toch wel meer ervaring in huis hebben. Dat levert meer balbezit op en daaruit worden meer kansen gecreëerd dan aan de PWC kant. Maar het blijft wel degelijk een attractieve wedstrijd met razendsnelle breaks, af en toe fraai ogende combinaties en zo nu en dan pittige persoonlijke duels. Echt veel overtredingen worden er niet gemaakt, beide ploegen spelen met het nodige respect voor de tegenstander en als de regels al eens geweld wordt aangedaan dan is dat merendeels in de categorie 'per ongeluk'. 

tweede helft
De thuisclub begint dat derde bedrijf van deze wedstrijd goed: een fast break levert meteen de 3-4 voor op en dat biedt perspectief voor het vervolg. Maar zo ver laat Orca het niet komen, een soepele aanval door het midden wordt afgerond met wat je in het voetbal een schuiver zou noemen, een bal die laag in de verre hoek wordt geschoten: 3-5. En dan heeft PWC nog één periode om de wedstrijd alsnog naar zijn hand te zetten. Maar eigenlijk lijkt, gezien het voorafgaande, die kans niet bijster groot, daarvoor is het individueel-technische overwicht van de gasten te groot. Hun balbehandeling is beter, de omschakeling van verdediging naar aanval is sneller en hun schoten zijn harder en beter gericht. En al die beetjes betekenen dat Orca simpel gezegd de betere ploeg is. Het wordt 3-6 met een vilein lobje over de keeper heen en de 4-6 maakt weliswaar de marge overbrugbaar, maar dat laatste komt er niet van. Zeker niet als de gasten in de slotfase van dit duel nog op 4-7, een treffer 'in the buzzer',  komen. En dus wint Orca verdiend, maar kan PWC wel degelijk terugzien op een prima prestatie, de coach kan dus ook niet anders dan tevreden zijn. Dit is een team om in de gaten te houden, aan talent hebben de Buitenposters in ieder geval geen gebrek.

Binne Kramer