09
do, apr
2 Nieuwe art.
Advertentie:

Overige sporten
BURGUM - Het blijft toch een ietwat dubbel gevoel dat je als toeschouwer overhoudt aan een wedstrijd fierljeppen, waarbij degene die het verst springt er niet met de hoofdprijs vandoor gaat. Die hoofdprijs heette zaterdagavond in Burgum niets minder dan een heuse Keningstitel. Hij was voor Sytse Bokma, maar het was Thewis Hobma die het verst sprong. Geheel volgens de regels, dat zonder meer, maar het geeft een wat onbevredigend gevoel bij zowel de deelnemers als het publiek. Tijd voor reflectie?


Schreeuw
De schreeuw van zowel Thewis Hobma als die van Ysbrand Galama moet tot in de verre 'omkriten' van Burgum te horen zijn geweest. Beiden traden verbaal buiten hun oevers toen ze kort na elkaar kregen waar ze al zo lang op aasden, namelijk een sprong verder dan 21 meter. Dat is zo ongeveer een magische grens, zoals ooit de 20 meter dat was. Hobma kwam tot een schitterende 21.34m en Galama deed daar maar weinig voor onder met zijn 21.21m. Maar geen van beiden kreeg later op de avond de Keningstitel mee naar huis, want die was voor Sytse Bokma die in de finale 20.41m liet noteren. En daar kwamen de beide 21 metermannen Hobma en Galama niet aan toe. Het podium van deze Keningsljepperij in Burgum werd verder 'bevolkt' door Sigrid Bokma, de winnares bij de dames met 14.98m en Rutger Haanstra die zich tot Prins liet kronen door 17.04 te laten noteren in de finale. 

schitterend
Het is werkelijk schitterend weer als ik naar Burgum rij en vlak naast de noordelijk afrit van de brug de fierljepaccommodatie van de Ljeppersclub Burgum zie liggen. 'It is net in sprút kâld', het waait wel, maar de wind staat in het voordeel van de ljeppers en er is al behoorlijk wat publiek. Ik zoek een plekje aan de overkant, bij de kleinste schans, waar ik weer eens wil kijken naar plaatselijk favoriet Pytrix Westra. Maar die heeft stevige concurrentie van Tirza Boschma, Femke Rispens en Hanneke Westert. Die laatste wint de voorronde met 14.60m, gevolgd door Femke Rispens met 14.59m en Tirza Boschma met 14.15m. Een spannend gevecht dus. Iedere springer mag drie pogingen doen om in de finale te komen en het bijzondere aan deze Keningsljepperij is dan dat alle finalisten weer op nul beginnen, afstanden uit de voorronden tellen dus niet mee. Wel een duidelijke, maar toch ook een wat vreemde regel zoals later op de avond zal blijken. Geen kwestie van eerlijkheid, iedereen weet van te voren waar hij of zij aan toe is, maar sportief doet het wat vreemd aan. De omstandigheden zijn zoals gezegd prima en in Burgum kun je, zo weten de ljeppers, echt ver springen op de prachtig gerenoveerde schansen. Bovendien is er altijd veel publiek en daar maakt deze zaterdagavond geen uitzondering op. 

spijtoptant
Als de meisjescategorie is afgelopen, komen de dames aan bod en daar missen we Marrit van der Wal, de beste ljepster van dit moment, maar we kunnen wel kijken naar een onvervalste 'spijtoptant' in de persoon van Anna Jet Leijenaar, die laat zien dat ze het fierljeppen nog niet verleerd is. Ze wordt tweede in de voorronde met 15.48m na Sigrid Bokma, die er een knappe 16.26m uitperst. 'Dritte im Bunde' met 13.02m, is Marije Reitsma. 

jongens
Bij de jongens is het Rutger Haanstra die met 17.84m laat zien dat hij meer dan 'sljochtweihinne' getalenteerd is en hij wordt gevolgd door Wytse Steensma die met 16.90m een knappe afstand laat noteren. Derde wordt hier Riemer Durk Krol die ook al dik in de 16 meter springt: 16.57m. 

senioren
Bij de mannen senioren zijn meerdere kandidaten voor de winst en daaraan gekoppeld, de titel van Kening. Het duurt even, maar dan barst het geweld compleet los. De eerste die het publiek op de banken krijgt is Thewis Hobma. Hij zwiept er een formidabele 21.34m uit en dat brengt hem tot extatische vreugde, immers, nog nooit sprong hij zóver. De toeschouwers brengen hem een verdiende staande ovatie en eigenlijk ziet vrijwel iedereen in hem de nieuwe Kening. Maar er is nog iemand die zijn zinnen heeft gezet op die magische grens van 21 meter en dat is Ysbrand Galama. En geloof het of niet, de tot dan wat matte wedstrijd is met de uithaal van Hobma volledig ontbrand en blijkbaar heeft dat ook Ysbrand Galama geïnspireerd. Want kort na Hobma komt ook hij tot een formidabele sprong die pas eindigt op 21.21m. En ook hij gaat volledig uit z'n dak, 'jo soene der hast kjel fan wurde', aldus een oudere toeschouwer. Maar het is de pure vreugde van een sportman die al heel lang aanhikte tegen die 21m grens, maar die nu, op deze zaterdag in juli, eindelijk krijgt waar hij eigenlijk ook wel recht op heeft. Het geeft deze wedstrijd de broodnodige injectie van dynamiek en spanning waar de toeschouwers voor gekomen zijn. Want net als iedere sport heeft ook fierljeppen 'rollmodels' nodig, u mag ze ook helden noemen, namen die iedereen kent, mannen en vrouwen, jongens en meisjes waarvoor de toeschouwers naar de stadions komen, in dit geval de fierljepaccommodaties. Zo'n wedstrijd als die van zaterdagavond in Burgum heeft 'moai grif' een aanzuigende werking op het FK in Winsum, later in augustus. Dat wordt een wedstrijd van 'komt dat zien'.

Binne Kramer

Advertentie