13
do, aug
1 Nieuwe art.
Advertentie:

Overige sporten
TYTSJERK - 20 Keer Pearkekeatsen, elk jaar weer op de zaterdag na de PC in Franeker. Is de PC leuk dan is het Pearkekeatsen misschien nog wel leuker, de sfeer is in ieder geval altijd meer dan uitstekend. Wim Jousma is ‘de grote man’ achter dit toernooi al heeft hij natuurlijk hulp van vele vrijwilligers. Met 30 parturen (duo’s) weer een volle deelnemerslijst die in een A en een B klasse streden om de prijzen. Winnaars werden Peter Talsma en Geke de Boer in de A klasse en Daniėl Beimers en Linda Tamminga in de B klasse, alle 4 ontvingen ze prachtige kransen.


Op de fiets naar het kaatsveld, één keer per jaar doe ik het. Persoonlijk ben in meer ‘van het’ voetbal maar deze bijzondere kaats wedstrijd laat ik liever niet lopen.  Eigenlijk, ondanks meerdere keren de spelregels uitgelegd te hebben gekregen, snap ik het spel nog steeds niet. Bij deze partij is dat helemaal niet erg overigens en ik sta letterlijk niet alleen.Een flink aantal deelnemers kaats of kaatste op (redelijk) hoog niveau, zelfs op PC niveau maar er zijn ook elk jaar weer deelnemers die kort voor 13 uur voor het eerst een telegraaf en daarmee een kaatsveld zien. Er word dan vaak nog heel kort even uitgelegd en voor gedaan hoe de ‘niet deskundige’ deelnemer van het pearke de bal moet opslaan en verder in het spel moet spelen. In elk pearke overigens een dame en een heer.De bal waarmee gespeeld word is een zachte bal, ter grote van een tennisbal maar wel een ‘gladde’ bal.Kort voor het begin kreeg organisator Wim Jousma nog een prachtig bos bloemen, het was de 20e keer dat hij deze partij organiseerde.

Als dan de wedstrijdleider Stefan Jeurink stipt 13 uur de wedstrijden in de 12 uitgezette perken laat beginnen is de 20 pearkekeats wedstrijddag begonnen. Het eerste wat ik hoor is ‘Hindert neat, straks giet in wol better’ ik had het niet gezien maar het bleek een opslag te zijn die echt helemaal mis ging. De deelnemer had echt haar eerste officiėle ‘kaatsslag’ geprobeerd uit te voeren. Sportief overigens was dat ze het nog eens mocht proberen. Ook dat kan en mag op deze partij.Vele partijen volgden, zowel in de A als in de B klasse waar de verliezers in de eerste omloop verder speelden in de verliezers ronde van hun klasse.

Het was iets na 17 uur toen de finales en de troost finales begonnen. De finale in de A klasse ging tussen de pearkes Kees Bos en Ingrid v/d Veen tegen Peter Talsma en Geke de Boer. Deze partij begon erg goed voor pearke Bos / vd Veen. In het voetbal zou je na een periode wedstrijd zeggen ‘de wedstrijd kantelt’ zo ook in deze partij. Het werd gelijk en later nam pearke Talsma / De Boer afstand die ze niet meer weggaven.Uiteindelijk stond er 5-2 en 6-6 op de telegraaf en won dit pearke meer dan terecht. Een duidelijk verschil in de stand en een terechte winnaars maar ‘iets geflatteerd’ zoveel verschil was er op het veld niet echt.  

De B finale ging tussen Daniėl Beimers en Linda Tamminga tegen Wiebe Idema en Sandra Korporaal. Het pearke Beimers / Tamminga won deze partij.
Tijdens de prijsuitreiking was iedereen tevreden, 12 pearkes kregen een prijs en het feestje na afloop kon beginnen, gezellig met elkaar een drankje en uitstekend verzorgd hapje. Volgend jaar weer Pearkekeatsen en weer de zaterdag na de PC in Franeker

Jan Kamminga 

Advertentie