09
do, apr
2 Nieuwe art.
Advertentie:

Overige sporten
BURGUM - De strijd om de SKS titel 2019 belooft een uiterst spannende aangelegenheid te worden. Met nog twee wedstrijden te gaan, donderdag nogmaals op de Lemster Baai en vrijdag op het Snekermeer, is het verschil tussen koploper Lemmer en runner up Heerenveen minimaal: 27.7 om 27.8 pnt! Spannender kan het niet zijn. Met name Lemmer deed woensdagmiddag op de eigen baai uitstekende zaken  door achter Grou en Earnewâld derde te worden in een wedstrijd op het scherp van de snede.


En toen waren er nog maar drie...
Tenminste, daar heeft het alle schijn van na de wedstrijd van woensdag op de knobbelige Lemster Baai, waar een dikke windkracht vijf het de schippers en bemanningen niet bepaald makkelijk maakte. Voor de toeschouwers was het een 'Augenweide', een lust voor het oog, want dit duel had zo'n beetje alles wat skûtsjesilen zo aantrekkelijk maakt: prachtig weer, Hollandse luchten en zoals gezegd, genoeg wind om het ook nog eens spectaculair te maken. Bovendien hadden die toeschouwers vanaf het strand en de dijk een fabuleus uitzicht over het hele wedstrijdwater. De start onderin de Baai was in één keer goed en het kon bijna geen toeval zijn dat de 'usual suspects' meteen nadat het schot was gevallen voorin te vinden waren. Met dien verstande dat ook Earnewâld zich dit keer uitstekend manifesteerde. Het was Grou dat zich meteen op kop nestelde, het was immers 'Grouster waar', een dikke bries uit het zuidwesten en daar lusten ze aan boord bij schipper Douwe Visser wel pap van. Met uitgekiende slagen in de beide kruisrakken maakten de Grousters duidelijk wat hun bedoelingen waren. Want zij zijn nog lang niet uitgeschakeld voor de titel. Deze middag waren ze 'net te besilen' voor de in hun nek hijgende concurrenten, in casu Earnewâld, Lemmer en Heerenveen.

Maar wat die ook probeerden, Grou leidde in feite de dans vanaf het begin en dat betekende dat ze het gat met de concurrentie in het klassement weer zagen slinken. Earnewâld deed het uitstekend met een knappe tweede plaats, maar Gerhard Pietersma heeft in de aanloop naar de finale te veel, soms misschien ook onnodige, punten laten liggen. En ook Lemmer dat een thuiswedstrijd speelde op de eigen Baai, hoorde bij de morele winnaars door keurig derde te worden. En toen alle berekeningen en algoritmen op de puntenverdeling waren losgelaten, bleek dat Lemmer wel degelijk lijstaanvoerder was geworden, al was het verschil flinterdun: 27.7 om 27.8 punten! En Grou zit op het vinkentouw met slechts één punt achter Heerenveen en 1.1 pnt achter Lemmer. Morgen zal op de Baai misschien veel duidelijk worden, maar het zit er dik in dat pas op het Snekermeer de beslissing in deze zenuwslopend spannende kampioensrace zal gaan vallen.

Binne Kramer
Advertentie