13
do, aug
1 Nieuwe art.
Advertentie:

Overige sporten
TYTSJERK - Elk jaar weer druk, elk jaar weer veel kinderen als deelnemers, elk jaar weer voldoende vrijwilligers en erg mooi. Zie hier een prachtige survivalmiddag bij Copini Buitensport bij De Grote Wielen. Het FCJT organiseert veel voor kinderen tussen ongeveer 6 en 12 jaar en deze dag is toch wel één van de leukste. Het zware parcours werd door de bijna 250 kinderen en de begeleiders volbracht ondanks de fikse regenbuien. De kinderen aan de finish ? ‘Zullen we nog een keer ? Klik hier voor een video van deze survival.


Op naar de Grote Wielen om daar bij de survival van het FCJT te kijken en wat foto’s te maken. Maar andere verplichtingen maakten dat ik eigenlijk te laat was. Gelukkig kom je dan een dorpsgenoot tegen die al heel veel prachtige foto’s had gemaakt. Het mooie? Ik mocht ze gebruiken bij dit verslag en hij mailde mij echt heel veel foto’s waar ik de onderstaande foto’s uit selecteerde. Marco Kalmijn, heel erg bedankt voor de prachtige foto’s

Bij aankomst moest er worden ingeschreven. Een flink aantal ‘gele hesjes’ en andere vrijwilligers regelden dit snel en goed. Inderdaad vrijwilligers met gele hesjes, hoeveel het er waren weet ik niet precies maar het moeten er wel rond de 25 a 30 geweest zijn. 

De kinderen die zich gemeld hadden konden nog voor de ingang een aantal gymnastische toestellen gebruiken, hier was de mogelijkheid om een warming-up te doen. 

Wethouder Gelbrig Hoekstra had rond 14 uur de middag geopend en de ruim 200 kinderen die mee gingen doen gingen in niet al te grote groepen onderweg.  Eigenlijk in 2 delen gingen ze onderweg, een deel ging paint ball spelen en de anderen gingen het survival parcours op en eigenlijk begon het best wel rustig met ‘een klimrekje met touwen banden’ helaas bleek het toch wel zwaar te zijn en bij velen lukte het dan ook niet.
Doorlopen naar de volgende ‘zware proef’ boogschieten. Je bent dan al een beetje moe van de eerst proef en dan die pijl in die kleine roos moeten schieten is lastiger dan je denkt.

De kinderen gingen verder en kwamen meerdere onderdelen tegen die uithoudingsvermogen, spierkracht en meer vroegen. Bij de één ging het dan ook beter als bij de ander. Erg mooi waren ‘de natte’ onderdelen. Boven water (of blubber) hangend en dan vooruit zien te komen, op zich niet erg maar wel zwaar en …..de grote kans om flink vies te worden. De hindernis ‘onder de brug door’ is altijd mooi. Niet zozeer is de kracht die hier belangrijk is maar juist timing en evenwicht. Een aantal keren ging het dan ook mis het heerlijk verkoelende (of koude) water was dan de plek waar je uit kwam.Natuurlijk ging het de meeste keren gewoon goed, voor veel kinderen was het niet de eerste keer dat ze deze tocht volbrachten.

Als de jeugd en de begeleiders aan de finishlijn komen zijn zeker de kinderen best wel moe en vies. Dat vieze is geen probleem en is daar prima douche gelegenheid en …. Aan de overkant van de straat is het haventje en steigers. Wat doe je dan, natuurlijk je bent toch al nat en dan spring je daar natuurlijk in. De jeugd had er in ieder geval veel plezier aan.  

Vorig jaar was ik hier ook even en toen schreef ik onderstaande alinea. Of heb ik gedaan heb ? ja ik was er wel ….. of toch niet helemaal …
Weer een prachtig evenement georganiseerd door de actieve vrijwilligers van deze ‘club’ het FCJT, de Federatie Christelijk Jeugdwerk Tytsjerksteradiel. Ze organiseren veel meer natuurlijk, knutsel middagen maar ook de ‘wereld beroemde’ playback shows waar ik  ook al regelmatig was.Mooi dat Mevr. Ellie mij hiervoor weer uitnodigde. Op de vraag ‘Doe je de volgende keer ook mee Jan ?’ heb ik geantwoord ‘ja natuurlijk’, maar dan wel om foto’s te maken …….  
Zelfs die foto’s heb ik deze keer dus niet gemaakt en mee doen? Nee, ik moest krachten sparen voor het schrijven van dit verslagje

Tekst; Jan Kamminga
Foto’s Marco Kalmijn 

Advertentie