13
do, aug
1 Nieuwe art.
Advertentie:

Overige sporten
SUMAR. Eigenlijk had de titel van dit verhaal moeten luiden 'géén sport in barre tijden'. Over die barre tijden hoef ik het niet met u te hebben, daar weet u net zoveel of zo weinig, van als ik. Het hele openbare en dus ook sociale leven ligt op z'n gat en daar hoort de sport ook bij. Ik zal niet de enige zijn die daar de nodige moeite mee heeft. Sport behoort niet bij de eerste levensbehoeften, maar het is voor mij en vele anderen wel een van de belangrijkste tijdsbestedingen. Met andere woorden: ik mis het verschrikkelijk, 'ik fyn it hielendal nest'.

Hoe nu verder
Alle sportwedstrijden zijn tot nader order afgelast en ik denk dat dat 'tot nader order' een eufemisme is voor 'lange en onbepaalde tijd'. Met andere woorden, het zou mij verwonderen dat er in deze zomer nog in wedstrijdverband gesport wordt. Het hele wielrennen ligt plat, de Tour de France gaat 'moai grif' niet door, de Olympische Spelen zijn al verplaatst naar volgend jaar. En wat gebeurt er met de voetbal- en korfbalcompetitie? Uitspelen en dan zonder publiek? Technisch is dat wel mogelijk, maar zeg nou zelf, dat voetbal en dat korfbal ontleent toch zijn attractie aan de aanwezigheid van het publiek, het 'omsittend laach' zoals ik het meermaals pleeg te noemen. Want wie moet er dan commentaar leveren op de scheidsrechter of op die veel te harde linksback van de tegenstander? Het mag ook die keeper zijn die om de haverklap een vreselijke blessure veinst als zijn club met 0-1 voorstaat en er nog maar luttele minuten te spelen zijn. Maar hoe moet het dan wél? De competitie als uitgespeeld beschouwen, met andere woorden: de huidige stand is de eindstand? Zou kunnen, maar met nog een behoorlijk aantal wedstrijden te spelen en dus nog wel degelijk kansen voor runners up op de titel en voor hekkensluiters op wonderbaarlijk herstel en dus handhaving, is dat ook een oplossing die geknars van woede zal doen oplaaien onder de betrokkenen. Wachten op betere tijden dan maar? Maar niemand weet, niemand kan daar ook maar een zinnig woord over zeggen, wanneer die betere tijden zullen aanbreken.

sneu
Inmiddels, de kalender wijst 1 april aan, is duidelijk geworden dat er niet meer op amateurniveau wordt gevoetbald dit seizoen. Met andere woorden, geen kamiopen, geen degradanten, 'oare seizoen mar ris wer sjen'. Sneu voor ploegen die op weg waren naar de titel, een meevaller voor de 'Schlusslichten', de ploegen die op degradatieplekken stonden. Iedereen begint, áls er begonnen wordt straks in september, weer op nul in de zelfde competitie als die van '20-'21. Sneu nogmaals voor een ploeg als FCBurgum dat de entree als nieuwe club nu juist groots wilde vieren met een titel in de tweede klasse en de daarbij behorende promotie naar de eerste klasse. Een klasse waar ze volgens vrijwel iedereen ook thuishoren. Maar dat feest gaat dus even niet door. Overmacht heet zoiets in juridisch jargon, nou in dit geval is het inderdaad overmacht, hier kan niemand wat aan doen. Maar het blijft uiterst teleurstellend als je tien punten voorstaat en dus eigenlijk de titel je niet meer kan ontgaan. Buitenpost zal dus nog een jaar in de hoofdklasse mogen spelen, voor de 'blauwkes' is dit 'in stik bûter yn 'e brij'. Hoe het in de korfbalcompetitie geregeld is heb ik nog niet meegekregen, maar daar zal hoogstwaarschijnlijk een zelfde scenario gelden. Het zal dus voor alle spelers, bestuurders en liefhebbers langs de lijn een wat sombere zomer worden helaas. Ik wens jullie allemaal, iedereen binnen en buiten de lijnen veel sterkte toe, laten we met z'n alle uitkijken naar dat vreugdevolle moment dat we elkaar weer kunnen ontmoeten op het veld, waar dan ook, wanneer dan ook!

Binne Kramer

Advertentie